Intervju

Om språkobegåvning och om mannen som blandar alla tänkbara språk…

Intervju med mig själv!

Berätta om erfarenhet av tidigare jobb?

Berätta om erfarenhet av tidigare jobb?
Svar: Jag har jobbat det mesta av mitt vuxna liv. Det har hittills blivit ca 6 arbetsgivare och på två arbetsplatser har jag varit mer än 10 år på! Jag har haft många olika typer av befattningar och arbetsuppgifter. En dator har i de flesta fallen funnits med som ett arbetsredskap. Har jobbat som systemadministratör i olika miljöer och som utvecklare av databaser och olika applikationer. Jobbat många år inom områdena Business Intelligence och affärssystem! På senare år har jag arbetat mycket med systemförvaltning och indateringar.
Hur skulle en kollega beskriva dig?

Hur skulle en kollega beskriva dig?
Svar: Lite osäkert! Beroende på om de känner mig väl eller inte. En blyg och socialt osäker man som har lite svårt för att slappna av. De flesta skulle nog säga att jag är schysst, ambitiös och pålitlig! Positiv och tystlåten. Korkad, men kan överraska! Blir lätt generad och ibland ganska dryg!Vilka är dina starka respektive svaga sidor?

Vilka är dina starka respektive svaga sidor?
Svar: Starka sidor är att jag är programmerad (!) att alltid vilja göra ett bra jobb och lämna ett positivt avtryck! Hög närvaro, med stark lojalitet och en inbyggd nyfikenhet över att få veta mer. Svaga sidor är att jag ibland tänker extremt långsamt och behöver tid för att fatta beslut. Kan också vara för mycket tidsoptimist och skatta förväntad arbetstid något felaktigt. Och så kan jag vara dryg som människa också… Det kan ju vara både bra och dåligt! eller???


Vad har du fått beröm för?

Vad har du fått beröm för?
Svar: Nu får jag gräva djupt! Jag har fått beröm många gånger, men det kan vara svårt att hitta något som sticker ut som känns relevant, rättvist och som jag känner mig särskilt glad över. Det största berömmet jag fått har väl aldrig uttalats i ord, men är nog att jag fått stort förtroende från många chefer och fått ta mig an nya spännande arbetsuppgifter!
Hur hanterar du motgångar/konflikter?

Hur hanterar du motgångar/konflikter?
Svar: Gällande motgångar: Olika! Väldigt olika. Jag blir i varje fall inte aggressiv, förbannad och beter mig inte illa! Mer tystlåten och ledsen på insidan. När jag var yngre var jag en dålig förlorare, men stigande ålder har betytt bättre förnuft, balans och känsla. Gällande konflikter: Konflikter är en del av livet! Det uppstår ofta mellan oss människor i många situationer; kanske stannar det ibland med lite irritation och skitsnack. Jag har varit inblandat i några konflikter under mina år i arbetslivet, men med all säkerhet inblandad i färre än de flesta andra. Jag tycker själv att jag är en person som är lätt att ha att göra med, men är övertygad om att det finns de som inte håller med!


Vad är det största problem du löst/tagit beslut om?

Vad är det största problem du löst/tagit beslut om?
Svar: Inte lätt att plocka ut ett specifikt fall under alla år som jag arbetat. Risken att jag prioriterar fel är överhängande på grund av ren glömska. Som utvecklare har jag skrivet kod som löst mycket problem, men som använts av få användare vid få tillfällen. Som utvecklare har jag också skrivet några få rader enklare kod som sparat arbetsgivaren och mina medarbetare hundratals timmars tråkigt manuellt arbete. Det är alltid svårt att mäta och sätta rättvisa betyg samt rangordna. Många kandidater är beskrivna på denna hemsida under ”Erfarenheter” och under ”Projekt och utveckling”!


Varför sökte du just det här arbetet?

Varför sökte du just det här arbetet?
Svar: Hmmm! Den här frågan och liknande är jobbiga att svara på! Den är egentligen väldigt enkel att svara på, och varför göra det svårt för sig? Av någon konstig anledning funderar jag ändå ofta efteråt på om svaret lät bra och vad som är det optimala svaret (som om det fanns ett sådant!) Det låter inte bra om man är helt ärlig här, men man har ju ingenting att vinna på att ljuga… ”Sanningen kommer alltid ikapp…” är ett gammalt slitet ordspråk! Jobbet kändes spännande och intressant, utmanande samt att arbetsuppgifterna och arbetsplatsen skulle passa mig perfekt med min bakgrund och att företagets vision sammanstrålar med min! Det är väl det arbetsgivaren vill höra, eller?

Berätta om något du är stolt över i ditt arbetsliv!

Berätta om något du är stolt över i ditt arbetsliv!
Svar: Hög närvaro samt mitt ansvarstagande och engagemang! Att jag lyckats lösa många arbetsuppgifter som jag själv klassat som svåra!
Varför vill du arbeta här?

Varför vill du arbeta här?
Svar: Den frågan har jag nog aldrig fått ställd på det sättet, men svaret skulle nog bli i stil med ”Jag får jobba med det jag gillar på ett företag som är intressant. Verkar vara ett bra ställe att jobba på! Lagom stort och med trevlig personal! Bra pendlingsavstånd!”.

Vad kan du tillföra ett företag?

Vad kan du tillföra ett företag?
Svar: Jag kan tillföra nya tankar och kan hjälpa till med mycket på olika ställen i en organisation! ”Minst en Thomas per företag är bra för Sverige!”


Vad har du för långsiktiga mål?

Vad har du för långsiktiga mål?
Svar: Att hitta en bra arbetsplats och ett trivsamt ställe där jag får och kan utvecklas. Lära mig mycket nytt! Bli bra på det och förbättra det som behövs förbättras! Att få arbetskamrater att skratta och glädjas med.
Vilka arbetsuppgifter trivs du bäst med?

Vilka arbetsuppgifter trivs du bäst med?
Svar: Jag gillar att jobba med siffror/data och att lösa diverse problem för mig och för andra. Ord som statistik, utveckling och databas låter som ljuv musik i mina öron! Det finns mycket jag tycker om att göra på en arbetsplats! Det är farligt att sätta en prioritet! Då hamnar man lätt i ett fack! Det som är allra roligast har jag kanske aldrig jobbat med…!?? Jag är nyfiken och vill testa på mycket! Inte för mycket kontakt med människor och telefonsamtal; gillar mer att stirra in i en skärm!
Vad drivs du av i ditt arbete?

Vad drivs du av i ditt arbete?
Svar: Att lösa komplexa uppgifter. Att få utveckla saker och lösningar som jag känner mig stolt över! Att bli bättre på det jag håller på med och komplettera min kunskapsbank med nytt. Att hjälpa andra och skapa en känsla av att duga!
Vad gillar du mest/minst i ditt nuvarande arbete?

Vad gillar du mest/minst i ditt nuvarande arbete?
Svar: Mest: Möjligheten att styra över arbetsdagens utformning och i viss mån arbetsuppgifterna. Att jobbet innebär många olika sysslor som inte tråkar ut mig. Minst: Att jag inte har ett eget rum på kontoret.


När får du respektive tappar du energi?

När får du respektive tappar du energi?
Svar: Får energi av utmanande och intressanta arbetsuppgifter och att jobba med bra, roliga och kloka människor! Absolut när jag märker att någon tror och satsar på mig! Tappar energi av långa möten, mycket muntlig information och att umgås med människor som är mycket sociala och extroverta! För mycket ögonkontakt! Jag är helt slut efter ha sett ett avsnitt av Filip & Fredrik! Tempot är lite för mycket uppskruvat i deras värld!
Vad skulle du vilja bli bättre på?

Vad skulle du vilja bli bättre på?
Svar: Språk och programmering! Att kunna hålla långa tal och att kunna hänga med i djupa filosofiska samtal! Skulle också vilja bli bättre på att förstå andra människor! Hur de tänker och vad de pratar om! Många människor gör mig tyvärr bara förvirrad när de pratar! Att bli bättre på att sjunga, dansa, teckna och äta mer grönsaker vore trevligt!
Dina fritidsintressen? Hur kopplar du av?

Dina fritidsintressen? Hur kopplar du av?
Svar: Gillar att hålla på med datorer! Finns mycket man kan göra med sådana! Sen gillar jag också att läsa och skriva. Att resa och se världen kan vara roligt och trevligt! Resorna till och från resmålet är inte alltid roliga, men för det mesta flyter allting på och inget tråkigt inträffar! Gillar mycket att se på bra TV-program/filmer som berikar mitt liv och tillför något nytt! Att motionera är fantastiskt om vädret och de yttre förhållanden är gynnsamma och bra. Att ge sig ut på en lång löprunda en härlig vårdag med fågelkvitter och sol; det kan vara oslagbart! Att sitta ner och diskutera livets alla skeenden, glädje och sorg vi upplever, livets gåtor och mystik med någon som är på samma nivå är alltid roligt!
Hur hanterar du stress, förändringar och deadlines?

Hur hanterar du stress, förändringar och deadlines?
Svar: Det finns många typer av stress. Jag reagerar olika vid olika tillfällen och typ av situation. Beroende på min aktuella dagsform, om det finns andra arbetsuppgifter som ska göras parallellt, stöd man kan få av andra och hur mycket som verkligen står på spel. Om jag får lösa en arbetsuppgift på mitt eget sätt blir det också lättare. Jag försöker tänka klokt i alla lägen, men jag tänker inte alltid rationellt när stressen kommer över mig. Jag har varit med om många förändringar i mitt liv. Precis som alla andra! Jag försöker instinktivt se och identifiera förändringar före de aviseras och blir aktuella/beslutade. Förbereder mig oftast mentalt på att en kommande händelse eventuellt kan få en negativ utveckling och inverkan på mitt liv. Sätter på mig livets säkerhetsbälte innan krocken sker och landar lite mjukare! Inte alltid så bra och smart att leva så, men vad är alternativet? Men alla förändringar är ju inte bara negativa… Vissa förändringar kan innebära en blandning av alla tänkbara känslor. Deadlines? Ja, precis som med mitt svar om stress ovan finns det inte bara ett enkelt svar här gällande deadlines. Jag gillar ofta att jobba mot deadlines. Jag får adrenalinpåslag och det blir lite tävling över det; och jag vill vinna! Kan bli extra motiverad! Jag är oftast en tidsoptimist och det gör att jag ofta hamnar i situationer där jag måste prioritera om och välja. Om satt deadline är acceptabel och uppgiften glasklar har jag generellt sätt inget emot dessa. De måste ju finnas där ibland för att det ska fungera!
Dina referenser och vad kommer de att säga?

Dina referenser och vad kommer de att säga?
Svar: Det vill jag egentligen inte veta och tänka på! (ler) Jag har själv aldrig varit en referens åt någon annan men jag har ofta tänkt låtsastankar om hur ett sådant samtal skulle låta. Finns nog många dråpliga historier som kan berättas på detta område av andra också. De flesta väljer nog referenser på samma kriterier som jag gör. Någon jag litar på och som förhoppningsvis talar gott om mig och vill mig väl. Att någon referens säger något ”sant” negativt kan ju innebära att man inte får just det jobbet, men att man samtidigt ”räddas” från att hamna på fel arbetsplats och kanske vantrivas och att informationen hindrar en från att göra bort sig. Referenser kan säga vad som helst i detta konfidentiella samtal och det kan komma fram saker som man aldrig själv får reda på. Behöver ju inte ens vara sant! Referensen kanske vill hämnas lite för något gammalt skämt som hamnade lite dåligt och som hände för 20 år sedan!

Jag tror att de skulle säga att jag upplevs som lite blyg och tystlåten, men en person som oftast tar för sig, är nyfiken och inte räds att jobba hårt. En man som gillar att testa på nya arbetsuppgifter och som nästan alltid löser sina uppgifter i tid och med hög kvalité!

Hur ser du på din framtid?

Hur ser du på din framtid?
Svar: Någorlunda ljust. Jag mår oftast bra när jag vaknar på morgonen och jag ser fram emot att ta mig an dagens alla uppgifter med glädje. Jag har givetvis, som de flesta andra, perioder i mitt liv då allting känns tungt, hopplöst och kämpigt. Livet strular och det regnar ute! Har många tankar på saker jag vill hinna med att göra innan jag hamnar i kistan! Det är ett tecken på att jag i alla fall fortfarande gillar ordet framtid!
Hade du anställt dig själv?

Hade du anställt dig själv?
Svar: Hi hi! Vända ut och in på sig själv?? Om jag inte anställt mig själv hade jag säkert inte anställt så många andra heller! Finns väl ett klart samband där! Denna frågan har jag själv kommit på så den lär ju inte dyka upp, men man kan ju alltid leka med tanken… Obefogad självkritik? Känna sig själv och andra väl?