Lästips och annat

Thomas lite lättlästa lästips!

Läste Svalan, katten, rosen, döden på en semesterresa och jag blev totalt fängslad och uppslukad! När jag såg filmversionen på TV blev jag såklart besviken! Ni har hört det förut…!

Jag har hittills i livet inte läst någon nobelpristagare. Men det kommer jag att göra när jag blir gammal! Det jag tar upp här under läsvärt är inget tungt artilleri eller dykning i djupare filosofivatten. Inte heller något med politisk vinkling eller åsiktsuttryck.

Läsvärt (listan nedan kommer att fyllas på…! Är lite magert här just nu! )

Introvert! Den tysta revolutionen – Linus Jonkman

Begreppet introversion är ett av äldsta uttryck som existerar inom psykologin. Ordet myntades för snart hundra år sedan. Det har kallats för modern till alla personlighetsdrag och räknas som en dominerande del av alla högre däggdjurs beteende.

Svek – Karin Alvtegen

Efter att ha varit gifta i femton år inser Eva att Henrik vill bryta upp från deras äktenskap. Först försöker hon att reparera skadan men när hon inser att han har träffat en annan kvinna bestämmer hon sig för att hämnas det svek hon blivit utsatt för.

Samtidigt vakar Jonas vid sin flickväns sjukhusbädd. I över två år har hon legat i koma efter en olycka. Nu börjar han känna sig frustrerad över att hon inte vaknar upp, att hon inte rör vid honom. Han känner att hon sviker honom ännu en gång.

Källa: Bokus

Omgiven av idioter – Thomas Erikson

En del hävdar på fullaste allvar att de är omgivna av idioter. Somliga mer än andra, och visst kan det vara ett problem att komma överens med andra ibland. Har du till exempel någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du sannerligen inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig fatta vad du säger – hur tydlig du än är.

Hur man förstår dem som inte går att förstå
Grunden i att öka sin förståelse för andra är att utveckla sin egen självinsikt. Majoriteten av oss tror nog att vi har en väldigt hög kunskap om oss själva, men studier visar att bara 10-15 procent av alla egentligen har riktigt god självinsikt.

Boken Omgiven av idioter beskriver en av världens mest använda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation. Den behandlar DISA-profilen, med färgsystemet rött, gult, grönt och blått. Den är skriven med glimten i ögat, men den är samtidigt mycket konkret. Fokus ligger på användbarhet och metoderna som beskrivs fungerar varje gång du möter en annan person.

Människor är ingen exakt vetenskap, men med hjälp av baskunskap om mänskligt beteende kan många onödiga missförstånd undvikas. Boken håller sig på en populärvetenskaplig nivå, men beskriver konkreta kommunikationsstilar följt av handfasta råd hur du på bästa sätt bemöter var och en av dem.

Kritik mot boken och Thomas Eriksson. Läs här…

Jag vill, jag kan, jag ska – Thomas Nilsson

Dåligt självförtroende är något som de flesta av oss drabbas av förr eller senare. För somliga handlar det bara om tillfälliga svackor, för andra blir problemet större och mer långvarigt. Onödigt långvarigt och onödigt stort eftersom det faktiskt finns konkret hjälp att få.

I den här boken kan du bland annat läsa:
Hitta mig själv? Jag visste inte ens att jag var försvunnen!
Vem är John och varför måste alla följa efter honom?
Förändra det du kan, strunta i allt det andra!
Gör som du brukar – fast precis tvärtom…..

Källa: Bokus

Hjärnstark – Anders Hansen

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.

Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel”, till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.

I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa.

Källa: Bokus

Fler böcker kommer att läggas till här….

Annons från Harry