Om jag fick bestämma

× OBS! Denna sida är under utveckling!
Varför skriver jag här nedan om att få bestämma? Jo, för att jag kanske vill avslöja för alla läsare (om det mot förmodan skulle finnas några) min totala brist på, intresse av och förmåga till att leda andra människor, samt svårigheten att kunna förklara hur enormt komplext vårt universum är… Rättvisa, lojalitet och mänskligt lidande; vad innebär detta? Och att hålla den röda tråden? Finns det en sådan och kan jag själv följa den här i skrift så att det blir begripligt att läsa? Är det OK att gnälla på andra och vara missunnsam? Finns det några kloka människor och vem är dem i så fall?

…allt på jorden

Det första jag tänker på är filmen ”Bruce, den allsmäktige” med Jim Carrey och Morgan Freeman! Kan vara lite roligt att leka lite med tanken på att få vara chefen över allt och styra och ställa! Det är ju trots allt omöjligt att göra alla människor på jorden nöjda – samtidigt – utan att skapa ett totalt kaos! Men kanske kan man göra det bättre för flertalet med lite förändringar?

Tänk om jag kunde göra jordklotet större med mer plats för var och en? Skulle jag kunna ge alla människor mer tillgångar och självbestämmande; rättvist fördelat och utan avundsjuka? Eller är även jag begränsad till att bara kunna omfördela tillgångar, makt och yta? Är universum gränslöst; tar det slut någonstans?

Först borde man väl prata med alla jordens miljarder människor en och en, och lyssna på allas önskemål? Eller, bör man göra precis tvärtom? Endast använda sunt förnuft; men är mitt bra nog; njae? Bara långsamt förändra på saker på ett sätt som gör människor lite mer glada och positiva? Mallen heter möjligtvis ”Paradiset” som de flesta känner till och som så många vill komma till och strävar efter. Finns ju lite här och där att förverkliga ganska snabbt och mycket effektivt! Bara att ”googla” lite på – typ: mer hälsosam och godare mat åt alla, bättre bostäder, rent vatten överallt, mindre sjukdomar – friskare människor, varmare klimat och grönare miljö, jobb åt alla, mindre hat och hämnd mellan människor, större bildskärmar, bättre väder, billigare städhjälp med RUT-avdrag, snabbare datorer och fler TV-kanaler, mer dans och sång, snabbare bilar, fler djur, inga droger, sommarstuga, lång semester och tillgång till sommarställe till alla, mindre ensamhet, skrotning av alla vapen och ingen kriminalitet, gratis kollektivtrafik och god glass i storpack…. Ojdå, nu blev det genast komplicerat. Man tappar snabbt överblick och prioritering! Var ska jag börja? Jag har redan rört till det rejält och alla har säkert slutat att läsa dessa rader…? Utan en röd tråd!

Behovshierarki – behovstrappan

En behovshierarki eller behovstrappa är en förklaringsmodell inom psykologin för hur människor prioriterar sina behov. Modellen presenterades 1943 av den amerikanske psykologen Abraham H. Maslow i artikeln ”A Theory of Human Motivation”. Teorin nämner, i sin första version, behov i fem nivåer, vilka omarbetades under 1950-talet. Den primära idén innebär att behoven på en lägre nivå måste vara tillfredsställda innan högre mål blir viktiga för individen. När vi rör oss mellan stadierna handlar det inte enbart om att klättra sig uppåt i hierarkin, utan en person kan flytta sig fritt mellan dem eller stanna kvar på någon av nivåerna.

Källa: Wikipedia

OK, om jag börjar med människors grundläggande behov enligt behovstrappan nämnd ovan. 1. Fysiologiska behov! Jag bekämpar all hunger och törst på jorden. En bra början, men vad innebär detta då? Jag tillverkar en massa mat och dryck och levererar ut till alla som behöver? Och jag ökar lite diskret alla skördar och bevattnar åkrar lagom. Vet jag var de hungriga finns? Vilken mage kurrar mest? Var kurrar flest magar på jorden? Jag ser till att alla får tillgång till rent vatten. Sjöar och vattentäkter m m renas också med min trollstav. Alla magar är nu mätta och ingen är längre törstig. Vad blev konsekvensen och vad drar jag nu för lärdom? Har jag retat upp några människor som inte tyckte som jag?

Här kommer det läggas in mer text….

…allt i Sverige

Här kommer det läggas in text….

…allt i mitt eget hem

Här kommer det läggas in text….