Podden Dumma Människor

Annons
× OBS! Denna sida är under utveckling!
Varför skriver jag om podden Dumma Människor?

Svar: Lina Thomsgård och Björn Hedensjö förklarar mänskligt beteende på ett så fantastiskt bra och genialiskt enkelt sätt! Rekommenderar lyssning!

En vetenskapstörstande podd om populärkultur, psykologi och mänskligt beteende. Lina Thomsgård armkrokar med psykolog och författare Björn Hedensjö för att undersöka vad forskningen säger om mekanismerna bakom mänskligt beteende. Om vi är så rationella, kunskapssökande och objektiva som vi tror – varför beter vi oss då så omänskligt korkat?

Länk till startsida för Dumma Människor

OBS! Det kan ha råkat uppstå rena citering- och tolkningsfel i texterna nedan. Ber i så fall om ursäkt för dessa och om jag upptäcker fel kommer givetvis rättning och korrigering ske fortast möjligt. All tänkbar respekt till poddskaparna som jag verkligen beundrar!

Avsnitten som finns utgivna

1. Så gör du fienden till vän (Benjamin Franklin-effekten)
Läs mer...

Om: Hur du får dina fiender att plötsligt börja gilla dig? Be om en tjänst… Att en människa som gjort en tjänst för någon annan blir mer benägen att göra om det igen till samma person än om denne hade tagit emot en tjänst. Kognitiv dissonans: Psykologiskt obehag som dyker upp när två uppfattningar inte går ihop alls. När tanke och handling inte passar ihop. Leon Festinger. Efterhandskonstruktion. Vårt behov av att vara konsekventa. Påverkansstrategier och marknadsföring. Investerad tid och processa information effektivt. Energisparfunktioner för hjärnan och om vår självbild.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:

2. Därför är snygga bäst på allt (haloeffekten)
Läs mer...

Om: Hur kommer det sig att ett snyggt ansikte på anställningsintervjun ofta slår meriter? Lina och Björn tar också upp hur vi bäst kan vaccinera oss mot denna tankefälla.

Halo = gloria
Utifrån en positiv egenskap hos en annan person drar vi en massa andra positiva slutsatser om den här personen. Till exempel om en person är snygg tänker vi oss att den personen säkert också är talangfull, ärlig, vänlig och har den sortens positiva laddade egenskaper. Gäller vid många tillfällen i livet som till exempel vid val av partner och vid rekryteringar på företag på grund av att vi generellt är dåliga på personbedömningar.
Studier visar att vid en rekrytering spelar fysisk attraktivitet en större roll än formella kvalifikationer. Snyggare är också smartare tror vi. Att vara lång kan också upplevas positivt.
När vi drar långtgående slutsatser utifrån lite information. Om en ungdom till exempel är duktig på att spela fiol är denne nog också duktig i skolan på engelska och matematik.
Experiment (New York, slutet på 1960-talet) om fångar i ett fängelse där vissa skönhetsopererades vid frisläppandet och vilka slutsatser man sedan gjorde några år senare. Blev inte mindre benägna att begå nya brott, men blev mindre benägna att bli dömda för dem. Snygga människor kommer i rättsväsendet i regel lättare undan värre och jobbigare påföljder än fula. Motsatsen är djävulseffekten/horneffekten. Slutsats: Räkmacka i livet att vara snygg!
Ett genomsnittligt utseende anses vackert. Inom politiken är vi också mer benägna att rösta på snygga personer. (Bengt Westerberg-effekten). Livets orättvisa: Snygga människor får mer av allt och fula får oftast mindre av allt. Snygga människor ger oss ofta goda känslor och ett fysiologiskt påslag och sympatiska nervsystemet reagerar och går igång. Och våra hjärnor fyller då automatiskt på med mer positiva tankar om denna.
Hjärnan är en energisparmaskin. Den måste hela tiden jobba med energispar och drar därmed vidlyftiga slutsatser utifrån lite information. Vi kan inte ”processa” all information hela tiden utan broderar ut från ledtrådar etc.
Halo-effekten kan även finnas inom till exempel musikbranschen.
Nackdelar och ett problem uppstår när människor får för stort förtroende i frågor de inte har någon insikt i alls. Vi tenderar nämligen att lita mer på snygga människor.
Mustafa vs. Scar. Ariel vs, XX
Människor som är lika oss får också av oss själva en ”snygghetspremie” som ”alla andra” i inte alla andra alltid kan se, upptäcka och bedöma. Likhet gillar vi jättemycket. Att klä sig rätt i sammanhanget är ett ”hack” i till exempel intervjusituationer.
När en människa med ”status” klär ner sig uppfattas denna med ännu högre status. En börschef som visar sig i gympaskor kan upplevas som ”säker” i sin position.
Uppsats undertecknad av han/hon eller snygg/ful kan få olika bedömningar pga kön eller utseende.
Statusmarkörer att vara i någon snygg människas närhet?
Ansvarsdiffusion. Om det finns fler människor runt en ”olycka” blir du mindre benägen att hjälpa till.
Varför tycker jag någon är bra/fantastisk? Ifrågasätta Halo?
Första intrycket, men…

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
3. För dum för att fatta att du är dum (Dunning–Kruger-effekten)
Läs mer...

(Ej slutredigerat) Om: Effekten uppkallad efter David Dunning och Justin Kruger

Lina inledande: Orangino-spel: Folk hade generellt dålig uppfattning om vad de var dåliga/bra på.

Björn: ”Inkompetenta personer är inte kapabla att avgöra att de är inkompetenta.” En ”Double burden”. Dåligt och jobbigt på två sätt. Inkompetensen gör att hen kommer att misslyckas, hen fattar dåliga beslut, gör bort sig och att det går allmänt dåligt. Saknar förmåga att se detta själv och kan inte avgöra att hen inte är så bra. Som exempel nämns TV4-programmet ”Idol” och vissa auditions där det kan bli lite plågsamt. ”Har du inga föräldrar eller vänner som kan berätta?”. Vi är dåliga på självkännedom, men ofta är våra närmaste med som medbrottslingar. Vi är hyggliga mot varandra och vi vill inte såra eller vara elaka mot andra. Vi har mycket själva att tänka på i våra egna liv och är inte alltid ärliga mot andra av många skäl. Och svårare kan det vara om det är närmaste familjen etcetera. ”Fallet” som inträffar när det avslöjas och kommer till ens insikt blir ofta extra stort. Vi kan vara kompetenta på mycket, men vi är ju inte det på ALLT.

Lite bakgrund: Björn berättade om en bankrånare i USA (McArthur Wheeler) som inte använde mask och som trodde han kunde bli osynlig framför kameror med hjälp av citronsaft-spray och som sedan blev otroligt förvånad när han åkte fast. Rånaren hade tagit en ”selfie” och testat hemma med gott resultat, men hade tydligen riktat kameran fel. Dunning-Kruger gjorde fyra experiment och testade studenter i olika ämnen och lät dem sedan skatta hur det hade gått. Många gjorde kraftiga felbedömningar av sin egen insats och förmåga. I andra sidan av spektret har vi tvärtom de som inte ser sin begåvning. Det som är självklart för dig är inte självklart för andra.

Lina: självförtroendeutjämnande effekt? Om alla människor förstod att de var dåliga skulle de kanske bli mer passiva och inte göra något. Människor tar risker som de aldrig gjort annars.

Vi får sedan höra en intervju med Donald Trump om hans syn på succé/fiasko.

Genusaspekt? Män/killar/pojkar är mer representerade här! Brittisk studie från 2011 – Hur mycket trygga och kompetenta i yrkesrollen: 50% av kvinnor rapporterade självtvivel men färre än 1/3 av männen. Amerikansk studie visar att män initierar löneförhandling 4 ggr så ofta som kvinnor
Dunning-Kruger-test: Kvinnor hade lägre tilltro till sin förmåga innan testet och fick efteråt frågan hur de trodde att det gått och svarade i snitt att det gått sämre. Resultatet mellan könen var helt jämnt, men skattningen skiljde könen ganska mycket åt. Killarna var mycket självsäkrare. Vid en uppföljning via en tävling ställde 49% av kvinnorna upp och ca 76% av killarna. Test vid utlysandet av en tjänst på HP visade: Hur stor andel av kvalifikationerna som behövde uppfyllas. Kvinnorna kände att 100% behövdes medan männens siffra bara var 60%.

Björn berättar också om en egen erfarenhet av effekten när han skulle fälla ett träd på tomten.

På bröllop förekommer många av effekterna som vid tal och sång.

”Why do idiots think they are geniuses”?

Lina berättar sedan vidare om erfarenheter gjorda kring valdebatten 2018…

Barnröst: – Det är konstigt med mig; jag kan så mycket…

Björn: Är det dåligt med gott självförtroende? Chefer, generaler osv som inte har hela bilden måste ta beslut ändå. Situationsberoende. ”Man kan hjälpa inkompetenta personer att se sin inkompetens genom att göra dem kompetenta.” Undvika effekten genom att använda djävulens advokat-konceptet och t ex be om uppriktig feedback. Buffert/system som tar hand …och lägga på 30% på uppskattad tid. Programmerare nämns som exempel.

David Dunning: Om man kan se tillbaka på den man var för 5-10 år sedan och vad man gjorde och då tycka hur fan tänkte jag då eller shit vad pinsamt

Sammanfattning: Färdigheterna som krävs för att göra något rätt är samma färdighet för att kunna avgöra hur vida man kan det eller inte!

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
4. Därför är din chef ett as (maktparadoxen)
Läs mer...

Om:

Lina inledande: berättar om hennes erfarenhet av när hon fick ett chefsuppdrag. Om att hålla tider (hon kom senare till möten) och förväntningar av att andra skulle ta hand om kaffet och om disken efteråt.
Varför man blir ofta blir en ”rövhatt” (idiot/skitstövel) när man får makt?
Dacher Keltner: 20-års forskande visade honom ett återkommande mönster: Det som ger oss makt är tvärtemot vad många tänker sig positiva beteenden av olika slag. Man är generös, omtänksam, delar med sig, lyssnar aktivt, att man är ”helylle”. Inflytande ökar över tid och man får makt. Man blir en förebild. Men när man sedan får makt och inflytande ser man i undersökningar att makt korrumperar och gör det snabbt. Vi börjar med anti-sociala beteenden av olika slag. Vi förlorar då över tid makt och inflytande på grund av att vi tappar de beteenden som lyfte oss till makt till att börja med.
Vi tänker ofta på makt som någonting som associeras till militär- och politisk makt, men makt förekommer i alla relationer. I kompisgänget, i hemmet, i skolan osv.
Definition av maktparadoxen: att utöva inflytande över andras beteende eller livsbetingelser. Som exempel nämner Björn en Yoga-profil på Instagram med typ 6,7 miljoner följare som har väldigt stort inflytande, men kan också vara en elev i klassen vars klädstil andra vill imitera eller följer vad denna föreslår.
Lina pratar vidare om usla chefer. Chefer som finns i filmerna ”Office Space”, ”9 to 5”, ”Djävulen bär Prada” och i serien ”The Office”. De flesta kan känna igen sig i att ha en riktigt ”oskön” chef.
Repetition av några egenskaper som kan leda till makt – att visa öppen entusiasm, att prata öppet i gruppen, att göra vågade utspel av olika slag, att visa intresse för andra, att vara vänlig och omtänksam, att våga visa svaghet hos sig själv, att vara samarbetsorienterad på olika sätt, att lyssna aktivt och uppmärksamt, att visa tydligt att man lyssnar på andra. Ganska fort när vi får makt så tycker vi att vi har ”rätt” till vissa saker som inte andra har. Björn berättar om en egen erfarenhet när han blev chef i 30-årsåldern och åkte fast för fortkörning. Han kände sig till och med kränkt av att bli ifrågasatt när han blev stoppad… ”Above the law”

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
5. Alla är nättroll (bekräftelsebias & bakslagseffekten)
Läs mer...

Om: Därför är det så svårt att vinna debatter i sociala medier — och så gör du för att övertyga en riktigt motsträvig meningsmotståndare.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
6. Omgiven av idiotiska personlighetstest (etiketteffekten)
Läs mer...

Om: Därför är personlighetstesterna ni gör på jobbet ungefär lika användbara som horoskop.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
7. Jag är hellre glad nu än om 25 år (fördröjd tillfredsställelse & marshmallowexperimentet)
Läs mer...

Om: Allt om den psykologiska superkraft som kallas impulskontroll.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
8. Ta två betala för tre (ankring och door in the face-effekten)
Läs mer...

Om: Ett avsnitt fullastat med psykologiska tricks för att lyckas bättre med försäljning och förhandlingar.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
9. Lägg av, lägg ner (sunk cost fallacy)
Läs mer...

Om: Varför är det så svårt att skilja sig från sin slashas till partner? Om fenomenet att vi blir väldigt dåliga på att fatta beslut när vi plöjt ner mycket tid, kraft eller pengar i något.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
10. Alla vill till Thailand men ingen är klimatförnekare
Läs mer...

Om: Varför är det så förtvivlat svårt för oss att rädda jorden när vi har alla fakta vi behöver? Specialavsnitt om klimatpsykologi.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
LIVEPODD Varför ser vi krigsfilmer men blundar för kriget i Jemen? (selektiv perception)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
11. En miljon flugor kan inte ha fel.. (bandwagoneffekten)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
12. Ingen vill veta var du köpt din tröja (spotlighteffekten)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
13. Vitaminpiller är mirakelmedicin (placebo och nocebo)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
14. Svindyra skitstövlar (the no asshole rule)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
15. Besatthetens magiska trollformel (intermittent förstärkning)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
16. Vad va det du hette sa du? (Baker-bakereffekten & minnestekniker)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
17. Bejaka din inre Papphammar (klumpedunseffekten)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
18. Operera dig aldrig på eftermiddagen (synkroniseringseffekten)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
19. Myten om manspreading (replikeringskrisen)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
20. Tio sätt att bli omtyckt
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
21. Sista chansen nu (knapphetseffekten)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
22. It’s a match! (vetenskapen om onlinedating)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
23. Fäkta i sirap och andra sätt att förbättra självkänslan
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
24. Aj aj aj, kapten (Milgrams lydnadsexperiment)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
25. Uppskuren av en bluffläkare? (bluffsyndromet)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
26. En utvidgad känsla av vi (fördomar och stereotyper)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
27. Många parallella björnar och linor (end-of-history illusion)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
28. Nytt år, nytt jag (fresh start effect)
Läs mer...

Om: Nytt år betyder nya möjligheter att äntligen bli sin perfekta person. Men varför förlägger vi dessa förändringsprojekt i början av ett år, månad eller vecka? Dessutom får du tips på hur du slutar prokrastinera.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
29. Falska minnen (misinformation effect)
Läs mer...

Om: Förr trodde man att minnet fungerade som en inspelningsapparat – att om man kunde minnas något så hade det verkligen hänt. Idag vet vi, tack vare minnesforskaren Elizabeth Loftus forskning, hur oerhört lätt det är att plantera in falska minnen i våra hjärnor.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
30. Ligg, säg tack och rädda relationen
Läs mer...

Om: Björn och Lina ger dig nio vetenskapsbaserade tips på hur du får din relation att hålla länge.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
31. Golare har många polare (skvallerteorin)
Läs mer...

Om: Skvaller ses ofta som något väldigt fult, men det kanske inte ska talas så illa om skvaller? För skvallerteorin föreslår att anledningen till att vi människor ens kan prata, stavas skvaller.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
32. Vad är kärlek?
Läs mer...

Om: Kärlek är ett neuralt och hormonellt tillstånd och det går att se på en hjärnscanner om du är kär och inte bara kåt. Lina och Björn tar sig an den romantiska och besvarade kärleken och de åtta symtom som är tecken på att det du känner faktiskt är äkta kärlek.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
33. De lidande själarna (psykopater)
Läs mer...

Om: Lina undrar: Vilka är egentligen psykopater? Hur funkar de? Hur många finns det? Och är psykopater de dummaste människorna?
Björn har läst boken Psykopaten: verkligheten bortom myten av Karolina Sörman och Marianne Kristiansson och kan svara på Linas frågor.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
Coronaspecial
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
34. Dötrist och alldeles alldeles fruktansvärt (tristessens psykologi)
Läs mer...

Om: Vad gör du helst – har tråkigt eller får elstötar? En förvånansvärd stor andel väljer faktiskt det senare och föredrar smärta över att sitta i stillhet med de egna tankarna som enda sällskap. Lina och Björn tar sig an tristessens psykologi.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
35. Lyckan som kan köpas för pengar (habituering och kontrasteffekten)
Läs mer...

Om: Många av Björns klienter skulle bli mer hjälpta av en påse pengar än av terapi. Så visst blir många människor olyckliga av brist på pengar. Men blir vi lyckligare av att ha mycket pengar? Både ja och nej visar det sig.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
36. Dystergök, glad lax eller mittemellan? (optimister vs pessimister)
Läs mer...

Om: Både optimister och pessimister kan vara outhärdliga – men vem är friskast, har längst förhållanden, tjänar mest pengar och är bäst på konstruktiv problemlösning? Det får du reda på i detta avsnitt av Dumma Människor!

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
37. Släpp Hjärter Dam nu Lasse (ältande och ruminering)
Läs mer...

Om: Hur man gör för att inte fastna i gamla hjulspår och komma vidare i tankarna.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
38. Konspirationsteorier
Läs mer...

Om: Rädda människor har lättare att bli konspiratoriska. Därför är det inte så konstigt att en mängd konspirationsteorier om corona har börjat sprida sig i lika snabb takt som viruset i fråga.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
39. Knarka kul (vetenskapen om humor)
Läs mer...

Om: Varför behöver vi människor skämt? Varför mår vi så bra av att skratta? Och varför skämtar vi extra mycket i kristider?

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
40. Karma is a glitch (just world fallacy)
Läs mer...

Om: Att en persons handlingar får moraliskt passande konsekvenser är ett tankefel som kallas Just world fallacy eller mer vardagligt karma. Detta tankefel kan vara ondsint eftersom vi i och med det tror att människor som drabbas av olycka har gjort sig förtjänta av det, samtidigt som det får oss att själva agera på ett schysstare sätt.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Vilken färg ska jag klä mig i på löneförhandlingen?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
41. Hjärtekross och hopplösa förälskelser (obesvarad kärlek)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför måste jag nudda när det står ”rör ej”?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
42. Du är din berättelse (storytelling och narrativ psykologi)
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: När hjärta och hjärna vill olika – vad gör man då?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
43. Tron på tankeläsning (genomskinlighetsillusionen)
Läs mer...

Om: Genomskinlighetsillusionen är ett tankefel som får oss människor att tro att vår omgivning vet vad som pågår inom oss och även överskatta vår förmåga att förstå vad andra tycker och känner. Den här tron på tankeläsning sätter käppar i hjulet i relationer och på arbetsplatsen. Men – det finns en enkel lösning!

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför är jag handlingskraftig på jobbet men handlingsförlamad hemma?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
44. Mordmys (morbid nyfikenhet)
Läs mer...

Om: Alla människor bär på någon typ av morbid nyfikenhet – det kan vara att frossa i true crime, filma olycksplatser eller kanske sitta i en hytte och läsa om styckmord? Björn förklarar vad denna morbida nyfikenhet grunnar sig i och som tur är finns det fler (mer förlåtande) anledningar än att vi endast är skadeglada när vi gottar oss i ond bråd död.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Hur lär jag mig att säga nej?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
45. Bråka bra (grälets psykologi)
Läs mer...

Om: Lina skulle vilja gå igenom livet utan bråk och utan att någon någonsin är arg på henne. Det är nog dessvärre en omöjlighet men Björn delar med sig av tillvägagångssätt för hur man bråkar på ett bra och meningsfullt sätt.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför är jag relationsexpert när det handlar om andra men inte när det handlar om mig?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
46. Hallelujah! (varför blir man religiös)
Läs mer...

Om: Religion har stor betydelse när det kommer till välmående hos individer och grupper. Därför tänker Björn och Lina att allmän värnplikt skulle kunna vara ett bra alternativ till religion för att skapa en känsla av gemenskap i det svenska sekulariserade samhället. Dessutom listas tre omständigheter som ökar chansen till att vi människor ska bli religiösa.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför blir jag slarver med en pedant och en pedant med en slarver?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
47. Vita lögner och svarta tungor (ljugandets psykologi)
Läs mer...

Om: I detta ofrivilliga hyllningsavsnitt av lögnen undrar Lina varför vi människor inte ljuger mer, det är ju rätt lätt att komma undan med och ger en hel del sociala fördelar, och Björn tipsar om hur man blir en bättre lögnare.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Vinner arvet över miljön?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
48. Att stå ut med corona
Läs mer...

Om: Nu har det gått över ett halvår sedan coronapandemin drog in över Sverige. Lina och Björn ger tips på hur vi ska göra för att orka stå ut med restriktioner och isolering tills att faran är över.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför hinner man mer när man har ett späckat schema?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
49. Livets lyckokurva
Läs mer...

Om: Många ser ålderns höst som en tid av trötthet och sjukdom men 70-åringar är faktiskt lyckligare än 30-åringar. Björn och Lina pratar om hur välmåendet och lyckan förändrar sig under livets gång.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
50. Den usla dödssynden avundsjuka
Läs mer...

Om: Björn och Lina pratar om varför vi människor blir avundsjuka, hur det kommer sig att känslan av avund är så tabu och hur man kan göra för att stävja den så oerhört trista dödssynden.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför blir jag allt annat än lugn när någon säger lugna ner dig?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
51. Den som spar, den har, mycket roligt kvar
Läs mer...

Om: Specialavsnitt i samarbete med Savr. Björn och Lina går igenom de vanligaste tankefelen som gör att vi inte kommer igång med sparandet, såsom: Hur påverkar vår mänskliga dumhet vårt sparande? Vad finns det för psykologiska trösklar för att komma igång? Vad innebär det att lida av ekonomifobi? Och varför hamnar många i den klassiska “framtidsfällan”?

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför provocerar min barnfrihet?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
52. Känner mig kass, läser fass (hälsoångest/hypokondri)
Läs mer...

Om: Hälsoångest, eller hypokondri, är en stark, ihållande och överdriven oro för att själv drabbas av en allvarlig sjukdom. Björn och Lina pratar om vilka som drabbas av hypokondri och varför. Dessutom ger de tips på hur man gör för att lindra hypokondri.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Befästs stereotyper när vi pratar om dom?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
53. Din antidot mot höstdepp (säsongsbunden nedstämdhet)
Läs mer...

Om: Just i dessa tider, under senhösten, är det många som påverkas av det intågande mörkret och mår sämre.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför krävs det så lite för att bli rasande på mamma? Och varför stör jag mig på min förkylda sambo?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
54. Generalist, javisst! (einstellungeffekten)
Läs mer...

Om: Att bära på för mycket kunskap kan faktiskt göra dig till en sämre problemlösare, något som kallas einstellungeffekten. Björn och Lina ger dig tips på hur man inte fastnar i gamla hjulspår.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Hur tar jag konflikten utan att börja gråta?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför tror vi att saker är för bra för att vara sanna?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
55. Fy skäms! (skammens psykologi)
Läs mer...

Om: Varför skäms vi och hur kan vi sluta göra det så att skammen inte hämmar våra liv? Det pratar Björn och Lina om och givetvis får du en lista att följa som hjälper dig att mota skamsköljningarna i grind.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Hur botar man talrädsla?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
56. Retstickans revansch (retandets psykologi)
Läs mer...

Om: Lina och Björn kommer till retandets försvar och listar flera anledningar till varför det fyller en viktig social funktion, varav en är att det är oerhört sexigt att retas.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför har jag börjat störa mig på sambons smaskande?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
57. Syskonkärlek! (vetenskapen om syskonpåverkan)
Läs mer...

Om: Hur påverkar relationen till våra syskon hur vi blir som personer? Var i syskonskaran man hamnar påverkar inte vilka vi blir så mycket som man skulle kunna tro. Men att ha syskon kan förbättra den empatiska förmågan och samtidigt höja risken för substansmissbruk.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Är vi verkligen grottmänniskor i moderna kläder?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
58. Det vi ångrar på dödsbädden
Läs mer...

Om: 2012 kom boken The Top Five Regrets of the Dying, skriven av den australiensiska sjuksköterskan Bronnie Ware. På sitt jobb inom den palliativa vården hade hon pratat med många människor som legat på dödsbädden och kunnat utröna fem vanliga saker som de ångrade när de såg tillbaka på sina liv. Lina och Björn går igenom dessa fem våndor och ser om de har någon förankring i forskningen. Dessutom pratar de om hur man själv ska göra för att undvika att hamna på dödsbädden och ångra massa saker.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför blir saker roligare när man inte får eller bör skratta?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
59. När ”älskar du mig?” går överstyr (svartsjuka)
Läs mer...

Om: Svartsjuka grundar sig i rädslan att förlora något som är viktigt för en och i bästa fall kan svartsjuka leda till att man vårdar värdefulla relationer. Men denna cocktail av kärlek, ilska och rädsla kan också eskalera och leda till att bli det största hotet mot den relation som man vill bevara. Björn och Lina reder ut vad svartsjuka beror på och vad man kan göra för att inte fastna i mörka tankar och kontrollerande beteende.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGA: Varför blir jag arg på nån som betett sig dåligt i min dröm?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
60. Dåliga prognoser
Läs mer...

Om: Vi vänder oss ofta till experter för att bilda oss en uppfattning om vad framtiden har i sitt sköte. Men dessa prognoser landar sällan rätt och de experter som uttalar sig med störst tvärsäkerhet är oftast de som har mest fel. Så vilka personer är bäst på att ställa prognoser och vilka ska vi lita på i mediebruset av förutsägelser? Det reder Lina och Björn ut i det här avsnittet.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför vill vi som är flockdjur så gärna sticka ut?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
61. Anti anti-vaxxare
Läs mer...

Om: När anti-vaxxare sprider desinformation om beprövade vaccin bidrar de i förlängningen till att människor dör. Men hur gör man om man vill försöka omvända en vaccinskeptiker? Lina och Björn ger dig vetenskapligt beprövade metoder för hur du bäst bemöter en (potentiellt farlig) meningsmotståndare.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Jag får panikångest över ett beslut som ska fattas – vad gör jag?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
62. Tidsoptimister, flow och långsamt fokus (tidsuppfattning)
Läs mer...

Om: Varför rusar tiden iväg ibland och varför går den vid andra tillfällen så obarmhärtigt långsamt? Lina och Björn avhandlar fokus, flow, små djur och antal bilder i hjärnan per sekund för att råda klarhet i detta.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Hur kommer jag över ett misslyckande?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
63. Härliga hämnd
Läs mer...

Om: Är hämnden verkligen ljuv? Nja, snarare bitterljuv ska det visa sig i det här avsnittet där Lina och Björn reder ut varför tankar på hämnd är så oerhört lustfyllda. Dessutom ska det visa sig att hämndbegär är kulturellt betingat och att hämndfulla handlingar i vissa fall kan få oss människor att må snäppet bättre.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför är jag besatt av att folk ska bli ihop?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
64. Gruppsex och heroin (livet efter corona)
Läs mer...

Om: Även fast de i tidigare avsnitt fastställt att det är svårt att ställa korrekta framtidsprognoser så vågar sig ändå Björn och Lina på att sia om hur livet kommer att se ut efter att coronan dragit över. Är det verkligen heroin och vidlyftigt sex som väntar om några år? Kommer vi någonsin börja skaka hand igen eller känns det för äckligt? Och är hemmajobbandet här för att stanna? Björn och Lina vänder sig till historien och psykologiska effekter för att försöka svara på dessa frågor.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Blir man korkad om man inte använder huvudet?
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
65. Sluta säga ”vad var det jag sa” (efterklokhet)
Läs mer...

Om: Varför är det så oerhört lätt att vara efterklok? Tydligen för att det är ett effektivt sätt för oss att minnas relevanta saker, samtidigt som det gör oss till dumma människor. Lina och Björn pratar om victim blaming, ältande och ”vad var det jag sa”-are i det här avsnittet som dissikerar den störiga efterklokheten.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför vill man fortsätta må dåligt? + en glad nyhet!
Läs mer...

Om:

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
66. Beteenden som förutsäger relationskollaps
Läs mer...

Om: Den amerikanske matematikern och psykologiforskaren John Gottman påstår sig kunna förutse om en relation kommer hålla eller inte efter att bara ha träffat paret i fråga under några få minuter. I sitt ”love lab” har Gottman under två decennier studerat hur olika kärlekspar interagerar med varandra och utifrån det skapat modeller som förutsäger parets sannolikhet att hålla ihop eller bryta upp. Lina och Björn går igenom de beteenden som Gottman upptäckt vara starka varningsklockor på att relationen snart kommer kollapsa.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:
FREDAGSFRÅGAN: Varför är det så svårt att tänka på morgondagen när man är på fest?
Läs mer...

Om: Varför är det så svårt att säga nej när Shots-John kommer med brickan? Och varför tänker man inte mer på morgondagen där och då? Fredagsfrågan presenteras i samarbete med Systembolaget. Ladda ner deras app Måttfull och få bättre koll på din konsumtion.

Länk till avsnittet

Thomas kommentar:

På denna sida kommer det att läggas till mer information! Senast uppdaterad lista av avsnitt gjordes 2020-03-07