Känsligt läge

× OBS! Denna sida är under utveckling!
Varför skriver jag om Känsligt läge?

Svar: Väldigt mycket intressant att lyssna på och därmed intresse att göra lite reklam för!

Programmet om relationer oss människor emellan.

Länk till hemsidan för Känsligt läge

Några intressanta avsnitt!

2020-10-26 – Att vara dålig som förälder

Det är okej att vara dålig på att snickra eller på att spela golf – men knappast okej att vara en dålig förälder. Hur känner man sig då? Programledare: Uje Brandelius.
Läs mer...

Thomas kommentar:

2018-01-25 – Överdriva sina meriter i CV

Det finns undersökningar som visar att många överdriver och t om ljuger om sina meriter när de skriver sitt CV. Och det finns flera fall där de som avslöjas med att ha ljugit får fortsätta sina jobb.
Läs mer...

Är det ok att ljuga i sitt CV? Eller kan det betyda slutet på ens karriär?

Gäst är juristen och VDn för Filminstitutet Anna Serner.

I reportaget berättar Farao Groth hur han till och med blev belönad för sin vågade lögn i sitt CV.

Thomas kommentar:

2017-01-19 – Vem är ful?

Varför är det en helt förbjuden tanke, att tycka att någon annan är ful? Det är i alla fall min erfarenhet, att vi gärna pratar om vackra och snygga människor och väldigt ogärna om fula.
Läs mer...

Låtsas vi som att det inte finns några fula människor, eller finns det kanske en annan förklaring till det? Jag tror det. Och i det här programavsnittet hör du mer om vad det kan vara.

Gäst är Mats Lekander, professor i hälsopsykologi som forskat på varför vi uppfattar vissa som mindre attraktiva än andra.

De som ligger bakom dejtingsajten Ugly Schmucks, intervjuas om varför de vill samla de fula till sin sajt.

Reporter Linda Jensen Kidane träffar rollsättaren Emilie Rosenqvist som i sitt jobb ibland, har som uppdrag att hitta oattraktiva människor för roller i långfilm och reklamfilm.

Programledare Per Naroskin.

Thomas kommentar:

2015-04-09 – Nej till kontorets obligatoriska närvaro

Känsliga lägen är tillspetsade situationer där något står på spel och utgången är oviss. De uppstår inte sällan på jobbet där vi ständigt måste anpassa oss till nya uppgifter och förutsättningar.
Läs mer...

Vad händer till exempel när en person på kontoret bestämmer sig för att leva efter fria arbetstider medan de andra måste foga sig efter fasta arbetstider?

Ylva berättar om kulturkrocken som uppstod när hon gick från att leva frilansliv till att bli kontorsråtta. Och Cissi Elwin, VD och chefredaktör för tidningen Chef diskuterar med Per Naroskin om varför man ska bryta mot obligatorisk närvaro på jobbet

Om du redan lyssnat på programmet så kommer här några länkar till sådant vi pratade om och sådant vi inte hann med.

Sociologen Roland Paulsen har skrivit en avhandling om bland annat det tomma arbetet.

Han har även skrivit flera böcker om arbetslivet och myterna om det. Han senaste bok ”Vi bara lyder” kom nu i vår.

Någon gång, någonstans ska jag, Per, även berätta om den moraliska kris som överbefälhavarens mössa försatte mig i, under en av de få händelserika veckorna under min tid i det militära.

Vi pratade också i programmet om svårigheterna med att jobba i öppna kontorslandskap, som kanske börjar bli den vanligaste formen av kontorsmiljöer. Lite intressant att den miljön; öppna landskap med 10 till 25 personer är de som är sämst, samtidigt är de som till storleken påminner mest om klassrummen i skolan. Som fått så mycket kritik för att vara en olämplig pedagogisk miljö för många elever (och lärare)

Och varför inte fördjupa sig lite i hur och på vilket sätt vi uppfattar andras prat som störande, med hjälp av Helena Jahnkes avhandling?

Sist men inte minst finns det många komedier som utspelar sig i kontorsmiljö. Jag nöjer mig med att nämna klassikern: Office Space från 1999 i regi av Mike Judge. Där förekommer just en bortglömd medarbetare…

Som vi också sades i programmet så inleder Datainspektionen i vår en undersökning av hur arbetsgivare i allt högre grad övervakar sina anställda.

Programledare är Per Naroskin.

Thomas kommentar:

Kontaktformulär